Saturday, December 24, 2011

Cubaan: Menulis

salam.

jam di tablet menunjukkan 6.47pagi.ibu takseberapa muda ini duduk minum secangkir susu sambil memikir-mikir tentang segala sesuatu.sambil tu,sempat juga mengerling (sabah:silik-silik) si Alisha.

Alisha: Day 2


wahwahwah...macam mau ganti penulis ombak rindu ja paragraph di atas tu bahahaha.ui,jangan kamu tidak tau,saya pernah bah menulis 1 manuskrip draf pertama untuk mini novel..zaman MRSM form 2-3 macam tulah.tapi sayang,kena kasi pass2 bah tu copy.nah,hilang jon..(kak Noraida,saya maafkan kakak sebab tidak sengaja kasi tinggal tu fail di atas kerusi depan Aspuri).

unfortunately,lepas kejadian tu,terus susah betul saya mau menulis begitu banyak perkataan.bayangkan, dulu tulis pakai pen atas kertas kajang ja.sekarang,ada laptop,2 m/s ja terus writer's block.my junior, yuezzie selalu encourage me to write again (she was one of the lucky person who manage to read it).tapi entah,susah bah.

jadi,saya berazam untuk mencuba menulis balik,kira macam azam 2012 lah ni kunun.bahahaha.ketawa ko sana nonny,ingat lakimu pesan,tambah dalam list azam baru tu :BELAJAR MENJAHIT! hahaha.toink!

manaaaaalah tau kan,novel tulisan saya kena kasi jadi filem macam ombak rindu ka,drama macam dingin lavenda ka...huiseh,angan2..

bah,i need to go and do some light laundry and continue day-dreaming about my first novel.and MAYBE work on my Azam 2012.cett!hahaha

Alisha : Day 20
posted from Bloggeroid

Tuesday, December 13, 2011

Post-Hiatus

Salam. Forgive me for the long hiatus. It was not on purpose but I was occupied with something, or rather someone that forbids me to blog, let alone do other things.

Some may know, some dont but our little (literally) bundle of Joy has arrived early than expected (but of course, greeted with love and pride, nonetheless). I am quite not ready to go through all the details of her arrival again and again (the rush at the hospital, panic in the labour room, 6 days in NICU with her,3 emergency room visits). dont get me wrong, i will cherish all thr things us girls have to go thru, but reliving it is not what i choose to do now. mau ingat yang happy-happy supaya kami bersemangat setiap hari demi si kecil.

She's a 34 days young old healthy baby today. Went to her RME check up yesterday and get her 1 month-jab. Nurses and the lady doctor was amazed by her fast development. Alhamdulillah.. 1 nurse say she seems to be growing steadily and might be able to cacthh up with those born 'on time'. I never stop thanking Allah. Semua tu kuasa Yang Maha Kuasa kan.

sangat suka ini hadiah dari nenek Alisha. Atuk sanggup cari sampai jumpa saiz paling kecil.pink!


sangat comel hadiah dari andung (read:my MIL).tapi Alisha kena put on a bit more weight to snuggle comfortably in this



As I draft this, she just had her 2-hourly BM and managed to change her diaper and put her to sleep. She needs her sleep in the morning, because these days she refuse to sleep in the afternoon T_T Syukurlah, kalau malam she sleeps for every 2 hours before waking up for her feeding. Mama  pun boleh curi masa berehat kan? hihi


Banyak yang mau dicerita (bukan sekadar pasal Alisha saja ya hihi) tapi rasanya malam-malam baru boleh online so, insyaAllah, ada kesempatan I'll blob some more.

ps. her name is Nurin Hanis Alisha, sudah buat SB baru noticed, my cousin's daughter name is Nureen Aleesya.uhuk.

pss: Saya sudah makan hati dengan sesetengah orang-orang dalam FB jadi jangan cari update tentang Dhia Alisha di sana. I've declared myself a passive FB user. tiada  update di sana tidak bermakna saya tidak bangga dengan baby Alisha. i just feel comfortable here.period.


psss: setelah sekian lama, 2 malam lalu, sambil menidurkan Alisha, husband bawa tengok Nasi Lemak 2.0. Oklah the movie, but somehow the ending macam boring sikit kan?

pssss: BERAPA BANYAK PS daaa..  tiba-tiba saya cemburu kepada ibu-ibu yang mampu direct breastfeeding anak-anak mereka sepanjang masa  Kita yang kerja ni, terpaksa surrender kepada alternatif EBM. mudah-mudahan EBM cukup dan tidak perlu tewas kepada formula terlalu awal. Alisha needs to be exclusively fed with BM for 6 full month.InsyaAllah.

Bah sekian dulu.

Monday, November 7, 2011

Slow-Mo Monday

i bet everyone's relieved today's a holiday,though some still have to work,kan?i wished the holiday would last longer.i'm not really feeling these days.this morning i woke up with a slight headache.lost appetite to eat,tapi mengenangkan baby,i went down for some milk and crackers.

mum told me the small tree behind our house 'patah'.must be the strong wind+heavy rain last night.heard the 'ribut' was all over pantai barat sabah.huish..

Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, November 5, 2011

Assignment Dia Kena Baca Novel Ombak Rindu


song in background: Charice's Always You.


It's been awhile since I last received request to help someone complete their assignments. Bidang ini diceburi sudah bertahun jugalah. Seronok juga sebenarnya, apart from getting extra income, banyak benda baru yang kita belajar, especially when you are doing assignments yang belum pernah kita buat masa di Uni dulu.

This time, dapat tender buat assignment untuk subjek Pembangunan Sahsiah. Menarik, sebab saya memang minat dengan social studies sebenarnya. Topik to cover is about Teori Personaliti WajDiri dan perbincangan kritikal perlu menggunakan samada: 

Novel Ombak Rindu, Filem Laskar Pelangi, 
Personaliti JK Rowling atau filem Gifted Hands: The Ben Carson Story. 

Saya tefikir untuk buat Gifted Hands, tapi kena download movie tu (pernah tengok sekali ja, movie tu sangat inspirational) tapi entah kenapa, terpanggil untuk pilih Ombak Rindu. Then I realized, as a TESL student, selalunya materials untuk assignments menggunakan bahan² dari English literature, jarang berkesempatan mau guna bahan dari Malay literature. SO, I'd decided to do Ombak Rindu. (dulu kazen yang introduce novel ni, memang powerlah cerita dia. Nanti Disember ada movie version kan; Aaron Aziz, Maya Karin, Lisa Surihani.Nice!)

Now, kena cari bahan rujukan dan yang penting, kena cari semula buku Ombak Rindu. E-book ada ka? hihi

**interestingnya hari Sabtu kau nonny, buat assignment.Ha Ha.

Friday, November 4, 2011

Staring at the Screen

music playing in background:



It's quite an emotional day for me today. Somehow things around me made me feel like I'm engulfed with a thick smoke.Sesak napas!

Arrived at the office with the least spirit to start the day. I usually start my day at the office with a glass of plain water while checking my emails (that is if I already had breakfast in the car while hubby drove me to work). But today, everything seems blah-ish to me. So I decided to crash the front counter and sembang² ringan sama c Mat. Dapat juga pesan dia ambil sambal cili dari BSR. Thanks Mat.

finally a decent pose from him after several attempts.Haha
 Almost 8.30am baru paksa diri and head to my workstation, check emails, reply some. Send attachments to others. And started with AEU tutorial timetables. Sedang garu² kepala meng-adjust timetable, came the boss & mentioned pasal syllabus; need to do some more adjustments. 

"I will intercom you in a short awhile to discuss about this". T_T

Ya Allah, apa lagilah yang mau diubah ni. Honestly, saya ni tidak berkira buat apa saja kerja yang diarahkan oleh boss² (kadang² boss tidak suruh pun saya rasa terpanggil untuk buat saya buat, saya yakin kita semua memang begitu bah kan), tapi kalau sampai saya tengok orang yang sepatutnya buat tu berdasarkan job descriptions dia pulak goyang kaki, boleh keluar masuk huhahuha, senyum meleret macam semua kerja sudah siap..haaaaa.. itu sangat menyakitkan hati saya. I cannot tolerate people who can duck away from their responsibilities knowing someone else is doing all the mike-rowe's-dirty-jobs for them.



Hilang mood oh. After the long discussion, then i went out from bilik boss sambil mengangkat a pile of references untuk buat adjustments. Sakit pinggang, perut pun tegang angkat barang berat tu. Mana lagi otak ligat berfikir, orang tu yang sepatutnya belajar buat semua ni, memandangkan dia memang mau lama pegang jawatan tu. Kalau tidak belajar dari sekarang, sampai bila² pun tidak pandai. Lepas ni, kalau saya tiada, siapa lagi yang kena heret buat kerja ni untuk dia??

malaslah mau fikir. hangkut ja ni semua balik nanti baru 'kenduri' di rumah. nasib baiklah hubby sudi tolong buat mana yang patut. ok, baik pegi lawat Qnita. release tension sebelum sambung memandang ke arah skrin.

mother-of-3 yang masi sumandak.haha


Thursday, November 3, 2011

Qi makan² di KK!


I am at the stage of my pregnancy where I am craving for all sorts of yummies. Alhamdulillah, I managed to control most of them (susah juga bah kalau semuaaaa pun mau di makan kan huhu) but I have been wanting to eat lokan panggang (atau kita biasa panggil lokan bakar kan kalau di KK nie). Walaupun Jalan Sulaman yang sangatlah femes dengan lokan bakar dia tu, cuma LIMA minit dari rumah (yaaaaa LIMA minit uolls), macam bertahun jugalah tidak singgah sana.

Show JJCM adalah antara show @ TV3 kegemaran hubby & i, memang setiap minggu mesti try to make sure kami tengok. Lagi² saya & Abby memang rajin follow Qi since dia buat Destinasi Bajet lagi. (Masa Maria Tunku Sabri host the show pun I follow jugek, tapi dengan Qi ni macam lebih syok huhu). Dijadikan cerita, last week, JJCM 2011 featured Qi in KK! Kami sempat tengok dia singgah makan di Restoran Kak Nong di Harbour City, D'Dalit Transit Tuaran dan LOKAN PANGGANG di Jalan Sulaman.

Kalau makan di Kak Nong & D'Dalit tu bolehlah lagi tahan², tapi bila tengok dia slurping makan lokan bakar tu aa..had-doi!Hubby pun macam geram semacam hahaha. So, 2 nights ago, lepas singgah beli grocery & baby items, hubby unexpectedly detour pegi Jalan Sulaman. Saya ni risau, kalau² gerai di sana tidak buka malam.rupanya buka juga. Kami sampai dalam jam 7mlm macam tu. Gerai yang Qi singgah (Gerai Lokan Bakar BB) masih buka..not to mentioned almost all the tables were occupied.

Cepat² parking and order! hihi. Oh ya, memandangkan kami datang malam, and sumber fotografi kurang kualiti, so saya berbesar hati meng-Google gambar untuk rujukan uolls ok.

harga standard: RM5 - RM12 (mengikut saiz lokan)
Kalau di gerai BB ni, ada juga lokan tumis and goreng tidak silap saya, tapi yang paling femes meletop memang yang di bakarlah hehe. Kami ambil lokan yang comel² ja, so dapatlah RM5 untuk 13 biji lokan. Err... apa penjodoh bilangan lokan aa?HAHA

yang ni puding kelapa. Harga RM4.Femes jugak ni! (baca ikut nada Qi okay hihi).



Untuk kelapa muda yang sejuk atau kelapa bakar, harga RM3 saja. memang menyegarkan. I had kelapa muda sejuk & hubby opted for kelapa bakar. berpeluh² si kawan hihi. Actually, kelapa bakar ni bagus untuk detox. I warned hubby, malam nanti mesti dia rasa segar badan & definitely will help him sleep early. I was right.

Syukurlah, dapat juga merasa lokan bakar. kira wishlist pregnancy food cravings sudah dapat di strike-off 1 lagi. next?
pinjam dari erniekhairina.blogspot.com.Ernie,sedap betul begedil ko ni tau.huhu.

Lokan Bakar & begedil ini mengingatkan saya kepada Ummi c Wafa.hmmm~


Tuesday, November 1, 2011

Ayat Kasih vs Minyak Pengasih

Salam Selasa. Pagi² ni, memandangkan sedang berasa kurang sehat, bagus share something yang berfaedah hihi.

As requested, saya kongsikan lagi ayat cinta dari buku Doa & Tip Keluarga Bahagia (since I got it from my aunt, it goes where I go..it's good to have something to read while you're waiting bah..)

The first ayat Cinta was shared in this entry, ok peeps?

So, for today, kita baca ayat yang insyaAllah jika diamalkan, suami/isteri akan sentiasa setia dan kasih pada kita. Some practice reciting this everytime after solat, and some recite them before going to sleep. ada juga yang mencadangkan agar dibaca dan ditiupkan ke ubun-ubun pasangan kita yang sedang tidur. ada para ibu yang membaca dan meniupkan ayat ini ke ubun-ubun anak..

Yang penting, apa yang kita amalkan jangan terpesong dari apa yang ditetapkan dalam Islam yer..


Maksudnya: Katakanlah (wahai Muhammad): "jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutlah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."
  
bolehlah kita sama² cuba ya...

Monday, October 31, 2011

Kes Berat!

Jam di monitor menunjukkan... 3.53petang. maksudnya masih ada bersisa 1 jam 7 minit sebelum boleh mencemar jari ke Fingertec untuk beransur dari ofis.. Gila mengantuk lepas heavy duty lunch tadi. who to blame? no one but me. makanan depan mata, mentekedarah ler.. hihi. Thanks to Cik Rose kita yang sudi hangkut kami ber5 ke 1B and jejak kaki ke Chicken Rice Shop..lama betul sudah nda makan di sini tau..



meal for 6, kami makan for 5.err..ada beza kah? ;p (rajinnya google gambar² ni semua haha)

 It's a small farewell makan² for Cik Rose before she embarks on a new journey with new workplace.bukan jauh pun.bulih jak kita makan² lagi kan,rose hehe? tunggu kwan sorang tu dapat new ride dia bahahaha~

I wish you all the best Rose! Glad we met and become friends. (sudah bah kan kita berr-add di FB? rajin² ko update blog ko ah daling ;p)

**Alhamdulillah..burp..oops! Ha ha.(3 kali sudah hubby kasi  ketawa saya makan besar harini..ciss!)

Tuesday, October 25, 2011

Ayat Cha Ya Nun Ta Alif

Lama tidak update..Maklumlah, limited access to Internet. memandangkan FB, Twitter kena block, so aktiviti riadah alam maya di ofis ni blogging ja lah.. kalau ni pun kena block juga, entahlah..

Haritu ada mention pasal buku Doa & Tip Keluarga Bahagia kan?Adaaaa... cuba check entry lepas..baru² juga tuh..I promised to share the contents kan? So, hari ini saya share yang ringan² dulu lah ya..

Temanya Cha Ya Nun Ta Alif = CINTA.. n_n

Ya Hayyu Ya Qayyum
Kalimah ini memang macam² khasiatnya, contohnya, jika diamalkan lebih² lagi selepas solat fardhu, kita akan menjadi orang yang riang dan dapat meyebarkan keriangan kepada orang lain dan membantu mereka melupakan kesedihan.. insyaAllah, kalimah ini juga menghindari kita dari ditipu & perdaya dan dijauhi dari musuh. Dalam buku Doa & Tip Keluarga Bahagia, ia dikategorikan sebagai ayat CINTA sebab, jika diamalkan (dibaca) semasa menyediakan bahan untuk memasak (ya lah, macam cuci beras, siang ikan, potong ayam.dll hihi) & kita memasak, ketika menyediakan minuman untuk ahli keluarga (suami, isteri, anak-anak) InsyaAllah akan mengukuhkan rasa kasih sayang.

haaaaa..daripada mak jemah pegi buat nasi kangkang ker.. minyak senyonyongs ker.. baik amal kalimah ni kan?

Tapi ingat, semua ini adalah ikhtiar..sekiranya Allah mengkehendakkan sesuatu, maka jadilah..yang penting kita usaha kan?

nanti next entry, saya kongsikan ayat yang dihembuskan ke kening pasangan atau anak-anak ketika mereka sedang tidur supaya mereka mudah memahami, timbul rasa menghormati dan kekal rasa kasih sayang.. dan 1 lagi ayat untuk mereka yang long distance relationship.. hihi..

Thursday, October 20, 2011

Pilih²..

printlah (fotostat banyak² hahaha) )kupon ini..dan jommm ke McD!oh syedapnya..


Semalam masa tengah berehat and tengok Soffiya(gila jahat kan si Fiona, tiba² stress terus hilang mood mau tengok haha) tiba² hubby capai buku yang baru dapat dari Mommy Amber (thanks for the book, Aunty Faridah..we love it!) and baca kuat².. he's like that..bila membaca something he thinks interesting, he reads it out aloud to share it with me..haha.. he mentioned a name from the book..terus terfikir mau pilih² nama untuk baby.. kasi readylah kan 1 for boy and 1 for girl..nanti kita tengok siapa yang kenaaaaa.. haha..

i went online while listening to hubby reading the book (content buku sangat menarik, ada masa nanti saya kongsi di sini ok).. looking for sites with suggestions of nice names.. saya sebut satu² and tunggu reaksi dari orang yang khusyuk membaca.. he smiled at one name for babyboy in particular and asked for the meaning.. pastu tanya, "kalau girl..teda?" macam sure ja nanti dapat baby girl hahaha..

i keep mentioning a few other names in between his reading.. macam semua dia kurang berminat.. in the end, we cannot come up with an agreement. except for that 1st name I mentioned. haha.. nanti²lah kita sambung cari nama lagi kan? (any suggestion on a good website to search for names?)

buku yang dimaksudkan.

ini buku SANGAT best.pernah baca?


Wednesday, October 19, 2011

GiveAway:BB Cream by Cyber Colors.Free Ni!

Kamu mau hadiah?Free ni FREEEEEE... hihi

 Kamu guna BB Cream ka?Honestly, I have never (yet!) ;ay my fingers on any BB Cream out there. huhu.. bah, yalah cakaplah ketinggalan zaman.. hahaha.. belum terfikir mau try sebab ada banyak bah kan BB cream di pasaran sekarang..

This gorgeous young lady Ms Khairunie is giving away a set of BB Cream by Cyber Colors for Free! Macamana mau dapat? Sonang ajer..


1. follow her blog (here) if you haven't.(tidak rugi follow.her blog's interesting and she happens to be a creative photographer too)
2. leave your trace in her comment section. don't forget to leave your blog address, your full name and your e-mail address. share with her what are your daily skin care regimens and what are your secrets to fight your skin problems (if any). also tell her why you want to win this contest / giveaway
3. by the end of the contest she will pick only one winner (obviously).

EASY..kaaaannn??

bah.. click the link and join the GA. it ends 30th October 2011!

Friday, October 14, 2011

The Rain, The Preloved & The Job



My mood is so crushed today I don't feel like doing anything even though there's tons of things to do in the office and lotsa things to consider outside it. the weather is not helping too (i remember when i was small, i used to enjoy when it rained. best bah di ranau kalau time hujan..rasa betul² macam oversea..**smiled at the thought of going somewhere abroad one day..Ernie, everyday must be very exciting for you & Aariz kan..)

Someone asked me, why do I choose to buy some preloved items for our baby? Kan best kalau shopping semua barang baru for the baby, especially it's our first baby.
my reactions: why buy something new that can only be used for a short period when you can get affordable & still usable items (eventhough it's preloved). it's not the pricetags that counts, it's the intentions what's mattered most. MIL once said when she gave us a cute coinbox for the baby "Kamu mulalah menabung dari sekarang untuk dia, insyaAllah, bila dia besar dia pun ada tabiat suka menabung".

For that, I decided not to splurge too much on baby items but concentrate on being thrifty.Mudah²an baby ni nanti pun akan jadi seorang yang suka berjimat-cermat. 
Even my mum sangat thrifty when she was raising us 3. I remember having preloved items as my tot's items and it was passed on to my brother and sister and even  managed to be used by a few of my little cousins later on. The memories passed to generations are something beautiful to reminisce about, don't you think?


Best bah bila kami 3 beradik cerita² balik pasal bibs yang saya guna then adik² saya guna the rattan baby cot, the red preschool bag.. hihi.. i want my child(ren) to be able to appreciate things not just by knowing how much we bought it for them, but why we did so. it makes sense bah kan?
MamyPoko Pants Extra Soft sample. hihi.


It was a hectic day at work but I was glad, by then end of the day, when I say my hubby smiling to me and showing me the banana fritters (haha.i was more happy to see him THAN the fritters, ok? hahaha) i knew things aren't that bad,anyway. tomorrow will definitely be another crazy busy day at the office but I'll be fine knowing he's waiting for me outside the office with (yummy foods) his smile. Senyum itu kan sedekah. Senyum itu kan ubat kepada hati yang lara. hihi..Mudah²an Allah akan panjangkan jodoh kita sampai hujung nyawa,sayang..for many² years to come.Amin..

Thanks for doing the laundry & cleaning the room,syg. xoxo!





Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, October 12, 2011

What The...??!!

I am trying so hard not to rant like a madwoman and lash out bad words about this budding University and its people (okay fine.. di ofis ni ada sudah kawan² yang nampak saya mengamuk ala² kadar because of this problem.) but I might not be able to do so. Ya Allah bagilah hambaMu ini kesabaran...

See, our college is a learning centre for this new blended learning university based in KL. We took over from the previous centre about 4-5 months ago. things aren't running as smoothly as expected, but we tried our best to make do..

Now..why am I so pissed of about?

Tell me, how frustating it is to come out from a meeting room and have your colleague told you that one facilitator might not get her pay (which is already delayed for 1 friggin' month) because I was accused of assigning the facilitator without consent from the headquarter's approval. WTF? She received her offer letter from the bloody uni. The person incharged of Facilitator Management Unit from the uni personally passed me the letter to give it to the facilitator!! Nah, tidak kau panas kalau gitu tuh?

Long story short, the matter was resolved. But another problem arised. The payment for all the facilitators are now delayed for ANOTHER month! sudahlah memang lambat 1 bulan dari tarikh yang dijanjikan, and NOW they say it the processing will take about a month's time. Ya Rabbi.. begini teruk kah? Now I feel so responsible for all the Facilitators..especially this one very nice lady who tutored for Doctorate student for the first time with the uni. Siap kena query lagi the hours claimed. Pleaselah~ kau yang bagi dia jadual dari sekian jam sehingga sekian jam..siap dengan bukti kukuh memang begitulah jumlah jam yang sepatutnya di claim.. jadi apa masalah?

Ini baru 1 masalah tau.. belum lagi m asalah yang lebih internal..

Haih.. betul² menguji kesabaran saya.. sampai ke tahap macam mau.... haih.. cakap pun susah..

**berapa kali sudah haih ni aa.. Nonny, jangan mengeluh bah..

??


Tuesday, October 11, 2011

Majestic Yellow MyVi

This reminds me of Abby!

photo Googled

Monday, October 10, 2011


Pegi tengok budak² training bowling @ Magellan
hubby trying out the lane
**i sure miss bowling.. maybe next year ..



Lama tidak mengentry.. kurang idea, kurang mood untuk aktiviti tambahan semasa waktu bekerja sebenarnya.. 

Hari ni pun kurang bahan..cuma mula sudah nampak sawang di blog ni so kita kasi lap² sikit la kan.. tengok orang lain meriah suasana blog **senyum..

Hari ni masuk ofis lewat 1 jam **nangis tidak berair mata.. ok sebenarnya setitis dua ada juga air mata bergenang bila hubby balik² cakap dia rasa bersalah sebab kereta rosak, saya lambat pegi kerja.. heeiii.. emotional betul pagi tadi.. but i don't blame him.. kereta kecil nan usang tu memang sampai masa mau buat perangai macam tu.. kalau sekali harung mau repair semua part² dia yang sakit, berpeluh juga hubby mau bayar.. huhu.. tu yang hubby repair one by one..tapi taulah, demam sudah kebah, datang sakit pinggang pulak..dan seterusnya..**mencuba untuk tidak mengeluh..tidak bagus bah kan mengeluh..

biarlah.. kalau sampai masa, hubby bilang mau cari yang baru.. something more comfy for the 3 of us.. the thought of it made me smile.. never knew number 3 would be something so wonderful to anticipate.. :) doakan kami dapat apa yang kami mau..saya pun doakan kamu semua dapat apa yang kamu mau.. Amin Ya Rabbal Alamin (tapi kita pun kita mesti terima hakikat, kadang² Allah tidak bagi kita apa yang kita mau, tapi bagi kita apa yang kita perlu..)

hari ini dapat khabar gembira dari seorang teman.. alhamdulillah, rezeki dia. again, as i mentioned in the email, i'm glad you took the offer,girl! **bagi saya satu amal kalau kita bergembira atas kegembiraan orang lain dan memahami kesedihan orang lain adalah ..kita perlu ada empathy & sympathy kan..

lega..alhamdulillah..








Friday, September 30, 2011

Rahsia Surah Al-Kauthsar


*     *     *     *     *         

Salam.. so how's your Friday so far?hehe baru berapa jam di ofis sudah tanya how's your Friday.. so far ok lah kan..sedang melayan rasa gembira ni sebab esok seluruh Sabah akan berpublic holiday (well, ada juga yang kena bekerja rasanya..), maklumlah kerja dengan AMC ni saturday kena kerja halfday @_@ jadi kalau dapat cuti happylah kan..dapat berehat² lebih sikit di rumah..

Kenapa cuti? Sempena birthday our new TYT..(sedih rasanya ada juga yang tidak tahu Sabah sudah bertukar TYT..kalau bukan orang Sabah kira mak boleh consider lah tapi ini ic xxxxxx-12-xxxx tuuu...)

So, di hari yang baik ini, saya mahu berkongsi sesuatu yang bermanfaat (thanks to whiteymommy sebab sudi kongsikan yer..)


Surah Al-Kauthsar..


Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Allahualam..

Tuesday, September 27, 2011

Siapa Mengidam?

Kalau orang tanya, saya mengidam apa.. saya akan jawap.. yang biasa² saja.. rasa teringin tu kadang² ada juga, tapi tiadalah yang bizarre (alhamdulillah..) .. macam hari sabtu lalu teringin mau makan bakso wak jawa yang buka stall dekat 1B.. haritu teringin aiskrim.. gitu² je lah.. kadang² rasa macam bukan kategori mengidam pun, sebab kalau tidak preggy pun, boleh datang rasa mau makan macam tu juga kan..

Dari pagi tadi Ella semangat bagitau dia ada bawa buah nangka & mangga.. super excited nie tunggu Ieda datang tengahari bawa sambal belacan..

Saya? hehe.. semenjak ada si kecil dalam perut ni, saya langsung tidak jamah mangga muda..tidak terliur pun.. tapi part nangka tu memang terliur la hehe..

Ada 4 ulas juga nangka saya makan.. ella, ieda, mat, noor, jack, kak azimah, herman, weedy & mastura pun tidak ketinggalan (saya ada panggil bea join..ada ko pegi join dorang bea?) .. oh ya cik rose yang baru bertunang pun ada join sekaki hehe..

boleh tahan sambal belacan yang mama ieda buat.. (ieda, saya minta bah sikit mau bawa balik rumah hihi..)

mencicah penuh perasaan dorang ni.lol

Mangga oleh Ella & Sambal Belacan+Kicap oleh ieda
Ieda yang selalu interframe sini..ella sudi kongsi tangan dia ja.huhu

Meriah juga pantry hari ini.. dapat cipta joke baru dengan mat lagi pasal kicap adabi.. hahahahaha..

Saturday, September 24, 2011

Kerana bini-biniku GENGSTER

Bini-biniku Gengster lakonan Shaheizy Sam,Yana Samsudin dan Intan Ladyana...

Khamis lalu,pasang niat dihati mau teman hubby tengok movie ni,dia pun semangat sudah.sekali sampai,seats untuk show 6.40pm penuh..next show 8.20pm..we can't opt for that sebab esoknya kan kerja,lambat balik nanti penat..tidur tidak cukup esok ngantuk di ofis..hari lain bolehlah tapi jumaat ada ISO management review..minda mesti segar haha..

so,tidak dapat tengok movie,turunlah pegi food court.. teringin makan nasi ayam CP kesukaan ramai..hihi..tapi no photo taken sebab lapar terus melantak..hihi..

hubby order ABC..pastu order Mr.So Chicken Porridge dari stall baru Po Chi Recipe..tengah makan,hubby tegur..rupanya ada sudah Nasi Ayam Antarabangsa d CP ni..

Finally,semalam dapat tengok..sempat dinner and masuk hall on time.

how's the movie?saya bagi 7.5/10.lakonan sam dan yana memang best.intan pun ok juga,tapi somehow saya dapat rasakan intan kurang seswai bawa watak Riana dalam tu.but her effort is there.fighting scene pun ok jugalah,compare to Kongsi,Yana lebih convincing masa buat stunt sendiri.intan perlu lebih banyak latihan sebab ada certain fighting scene yang nampak kekok. Sam memang terbaek dalam nie..saya personally suka watak Harry.

sidekicks Yana si Man handy black dengan mamat sorang lagi tu lupa nama dia pun boleh tahan lawak..mamat gendut pegang watak Mat Saje pun lucu giler..

oklah kalau rasa mau tengok movie yang ringan sambil support local film industry,pegilah tengok..

bilalah dapat tengok Hantu Bonceng..semua orang review kemain lagi movie tu kan..haha..


Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, September 21, 2011

Rindu Sama yang Cantik²


I missed taking nice photos.. camera pun at the moment rosak.. =(


some photos taken last year..(saya bukan pro ah hehe..suka² ja)





Masih Ada yang Ambil Kisah

Wah tajuk entry macam sedih betul.. bukan sedih, terharu sebenarnya..

Tadi pagi pegi kerja macam biasa hubby hantar.. sebelum sampai trafik light IP, huby rasa macam something wrong. we parked at the side of the road, and found out tayar belakang kurang angin.. cits! time orang mau pegi kerja la jadi hal pulak.. cepat² sms adik yang sedang tunggu di UA untuk disinggah & sms sekali Kak Zimah bagitau lambat sikit sampai ofis (potong gaji ler nampaknya mak jemah bulan ni..hmmm).. 

terpaksa drive slow² detour mau pegi Petronas gas station to pump some air to the tyre..belum sampai trafik light, ada kereta datang dari emergency lane and hon kami.. pastu buat signal tayar pancit.. hubby angguk², orang tu buat single ok.. belum sampai seminit, ada lagi 1 kereta..lambai² ke arah kami, buat signal tayar pancit, hubby angkat tangan, dia angguk and moved on..

yang comelnya, both cars adalah model yang sama dengan kereta kami... prihatin sungguh encik² berdua tu.. dalam bergegas² pegi kerja, sempat lagi buat amal... saya doakan urusan dorang berdua dipermudahkan, di murahkan rezeki dan dijauhi sebarang kesusahan.. amin..

So we made it passed the traffic light.. malangnya, sebelum sempat u-turn ke Petronas, tayar flat habis! terpaksa parking tepi jalan depan Giat Mara.. hah sudah!! Teda car jack dalam kereta.. =( call ayah (gila, handphone pun bateri nyawa² ikan kau tau..) minta tolong hantarkan..syukurlah rumah dekat dengan tempat kami berhenti..

masa tengah tunggu ayah, ada 1 kereta keluar dari kawasan perumahan tu, berhenti depan kereta kami..pakcik tu tanya tayar pancit ka, hubby cakap ya, tengah tunggu ayah datang hantar jack, dia offer mau tolong tapi bila hubby bagitau tayar ni guna allen key, pakcik tu senyum dan minta maaf sebab dia susah mau tolong kalau guna allen key.. we told him it's ok.. kepada pakcik tu & wife dia, saya doakan juga urusan dorang dipermudahkan, di murahkan rezeki dan dijauhi sebarang kesusahan.. amin..

Syukurlah, ada juga orang yang masih mempunyai kperihatinan yang tinggi macam tu.. (kepada kereta² lain, saya bukan cakap kamu tidak prihatin ah..mungkin kamu tidak perasan, tapi buat mereka² yang perasan tayar kami pancit tapi choose TO DO NOTHING..bah fikirlah sendiri..) hubby cakap, mungkin sebab kami MESTI akan berusaha buat macam encik² dan pakcik tu buat, jadi it's good karma to us.. beberapa kali jugalah kami kejar kereta dari belakang sebab mau bagitau tayar dia pancit..

pernah sekali, ada 4wheel tu meluncur laju ja depan 1Sulaman sampai terpelanting portable stairs dia dari belakang.. kami dengan kereta usang tu berabis kejar mau bagitau uncle dalam 4wheel tu tangga dia tertinggal di tengah jalan..hehe..(lucu juga kalau ingat balik tengok tangga tu terbang, tapi bahaya kepada kereta² di belakang 4 wheel tu sebenarnya kan huhu)

eh tidak..tidak..bukan mau tunjuk kami ni lakibini baik kah apa, tapi kita bayangkan la kalau benda tu jadi dengan kita kan..it's good to now someone care enough to tell us bah kan..

wah, panjang ni cerita.. haha.. mengantuk bah di office..segarkan mata kejap dengan cerita ringan² kan.. hihi..

bah, renung²kan..selamat beramal!!

Tuesday, September 20, 2011

Lokek Ilmu


Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, 

Sesiapa yang ditanya tentang ilmu lalu dia menyembunyikannya akan diikat mulutnya (meletakkan kekang di mulutnya seperti kuda) dengan kekang dari api neraka pada Hari Kiamat.

(Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmidzi)

Kalau tidak jelaskan secara terperinci pun, rasanya semua orang faham kan.. Sedang menikmati nasi goreng yang sepatutnya menjadi sarapan 2 jam lalu, saya sengaja mencari tazkirah² ringan untuk peringatan diri sendiri dan untuk dikongsi.. asyik cerita pasal makanan ja.. hahaha.. Bah, luangkanlah masa membaca sekejap ok..

Islam sangat menghargai ilmu dan ulama (ilmuwan), sehingga kedudukan ilmu dan ulama sangat tinggi dan mulia dalam parameter Islam. Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, apabila dikatakan kepadamu, “Berlapang-lapanglah dalam majlis”, maka lapangkanlah, nescaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan, “Berdirilah kamu, maka berdirilah, nescaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat.” Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Mujaadalah 58:11)

Kerana kedudukan ilmu yang sedemikian tingginya, maka Islam mewajibkan umatnya untuk mempelajari ilmu, sehingga diharapkan mereka bekerja berdasarkan ilmunya, bukan sekadar mengikuti seseorang tanpa tujuan.

Berjihad dalam ilmu maksudnya ialah bersungguh-sungguh membentuk masyarakat dari segi ilmu pengetahuan dan peradaban yang berguna serta memberikan gambaran yang betul tentangnya tanpa merasa iri hati atau tamak kerana orang yang memberikan ilmu berupa petunjuk akan dikurniakan balasan pahala dan kebaikan sama seperti orang yang mengamal ilmu tersebut.


So my friends, if someone asked you something that you happened to know or you are actually good at it, do share..Walaupun kita sendiri baru belajar, apa yang kita baru belajar tu pun kita patut kongsi.. makin banyak kita mengajar (segala sesuatu yang baik) semakin banyak ilmu yang kita dapat tau.. betul.. 

bah saya mau sambung makan nasi goreng sejuk dulu ah haha..

Monday, September 19, 2011

When Leah Says Thanks.


Thursday, September 15, 2011

♥ They're Shooting Cute Rabbits!

Forget about those annoying laughing green piggies. We are now shooting sneering pink rabbits! lol

Hubby was busy with the proshop the other day so while waiting, I decided to download some games. Found this Rabbit Shooter by accident and tried it. It's similar to angry Birds but instead, you use arrows to shoot rabbits. Kinda tricky jugak game nie..

Trylah download..





Monday, September 12, 2011

Tutti Frutti..Finally in KK

ya, after waiting for several months, Tutti Frutti finally opens @ 1B. Sedang bermalas²an di rumah on Sunday afternoon, hubby ajak pergi 1B. alahai, kenapalah saya yang mudah terliur ini di di bawa? haha..

So we went.. wah ramai betul orang.. ada yang 1st time cuba, ada yang memang peminat setia (yelah, TF ni kan berlambak di KL, Johor, Penang, Brunei, Singapore hehe).. nasib baik ada empty table available.. I am controlling my sugar intake, so hubby said we just share 1 cup. Ikut nafsu, mana cukup tapi demi baby, saya setuju ...

choose your cup size (macam beli bra lah pulek haha)

Choose flavor & add topping. For us, we went for Red Velvet mix with some vanilla. toppings: gummy bears kesukaan hubby, cherries & choc rice. 300g for RM16.80.worth every bite!!

seronok sebab boleh pump out the frozen yogurt yourself. rasa macam pekerja McD kejap hihi
I guess if it's less fat than ice cream, than ok la h once in a while kan hihi..


bah pigi lah kamurang try. for more Froyo info, click here

Saturday, September 10, 2011

The Banana Effect

How much do you love bananas? Well, my ayah in particular almost cannot survive his daily meal routines without bananas.hihi.. (hubby ada bagitau, my FIL pun memang suka makan pisang.) but, seriously, bananas are good. maybe one of the reason ayah, at 61 is still healthy (alhamdulillah..)..sometimes ayah deman juga, and his blood pressure went 1-2 times a year, but still capable of carrying out his daily activities; tending to his lil garden back of the kitchen, occasional light cleaning around the house (oh yes, ayah suka mengemas hehe), tending to the flowers at the porch. Tapi biasalah, bila umur sudah lanjut, seharian busy, lebih cepat penat lah kan..

Kami adik beradik dari kecil memang suka makan pisang. lebih² lagi, masa tinggal di Ranau, kami ada kebun pisang (dan rambutan,!hmmm... bila musim rambutan ya?mengidam ni huhu) so consumtion of bananas memang tidak pernah putus.. orang cakap, pisang ni bagus untuk perkembangan minda, untuk orang yang mahu berdiet..

so hari ini, sementara menunggu hubby sampai (uwaaa... hari ini keja lebih 30minit sebab hubby lupa ambil on time huhu) let me share what i receive from a friend's email about BANANAS..

(WARNING: it's quite a long read but worth spending some time reading them ok..cheers!)


Bananas contain three natural sugars - sucrose, fructose and glucose combined with fiber. A banana gives an instant, sustained and substantial boost of energy. 

Research has proven that just two bananas provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is the number one fruit with the world's leading athletes. 

But energy isn't the only way a banana can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.


Depression: According to a recent survey undertaken by MIND amongst people suffering from depression, many felt much better after eating a banana. This is because bananas contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier. 

PMS:
 Forget the pills - eat a banana. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood. 

Anemia :
 High in iron, bananas can stimulate the production of hemoglobin in the blood and so helps in cases of anemia. 

Blood Pressure:
 This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the banana industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power: 200 students at a Twickenham (Middlesex) school ( England ) were helped through their exams this year by eating bananas at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert. 

Constipation:
 High in fiber, including bananas in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives. 

Hangovers:
 One of the quickest ways of curing a hangover is to make a banana milkshake, sweetened with honey.. The banana calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system. 
Heartburn:
 Bananas have a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating a banana for soothing relief.

Morning Sickness: Snacking on bananas between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness. 

Mosquito bites:
 Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of a banana skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation. 

Nerves:
 Bananas are high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight and at work? Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and chips. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady, in this case bananas. 

Ulcers:
 The banana is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach. 

Temperature control:
 Many other cultures see bananas as a 'cooling' fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. InThailand , for example, pregnant women eat bananas to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD): Bananas can help SAD sufferers because they contain the natural mood Enhancer tryptophan. 

Smoking &Tobacco Use:
 Bananas can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal. 

Stress:
 Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium banana snack. 

Strokes:
 According to research in The New England Journal of Medicine, eating bananas as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%! 

Warts:
 Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of banana skin and place it on the wart, with the yellow side out. Carefully hold the skin in place with a plaster or surgical tape!

So, a banana really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrate, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around So maybe it's time to change that well-known phrase so that we say, 'A banana a day keeps the doctor away!' 

Friday, September 9, 2011

♥ First Time ♥

random: test camera office. kena make sure ada Date Stamp untuk kegunaan 5S Checking. @_@

Apa benda yang 1st time kamu buat seumur hidup kamu dalam bulan September setakat ini?

Saya:

First time makan sayur labu masak dengan ubi kentang. Buleh tahan juga selera ibu mengandung saya ni hahaha..

First time akan datang awal kerja di HARI SABTU dan buka office punya main shutter. MUAHAHA~ (eh jangan tau, saya sudah berjaya mengatasi masalah lambat datang kerja.cemerlang sudah ni..hihi)

Ya, bermula esok, saya akan bekerja dari jam 7.30am-11.30am setiap hari Sabtu, sebab kena make sure someone is taking care of the front office(oh kami memang multi-tasker di AMC nie..semua tugas kami sapu..ehek!)..sebelum ini kerja juga, tapi jam 8pagi baru terkocoh-kocoh mencemar fingertec..hihi 

Kak Zimah bagi kunci shutter luar, shutter office.. saya cakaplah saya tidak pernah buka shutter seumur hidup saya, selalu tengok orang buka ja, pergh Kak Zimah and Anita bantai kasi ketawa saya.. hahaha.. nanti kamu arr..

Mungkin bagi sesetengah orang, it's a mere thing, but to me I enjoy learning itsy-bitsy things macam buka shutter,  guna binding machine, repair minor faulties mesin fotostat (hehe ya, saya belajar dengan Encik Sam yang selalu datang repair mesin fotostat kami hehe)..

Kita bawa ilmu tu di mana pun kita pegi and selalunya mesti akan membantu once in a while.. kan? betul ka? hihi..

Salam Hari Jumaat dan semoga Hujung Minggu anda lebih bermakna minggu ini.. Amin~

Thursday, September 8, 2011

♥ Beli Ubat Gigi Dapat Hadiah Best²! ♥

Apa ubat gigi kegemaran anda? Actually, dari kecil memang biasa guna Colgate. Sudah dewasa ni, suka guna Fresh & White. Namun, bila dapat tahu DARLIE mau bagi hadiah yang awesome, wah macam mau beli pula walaupun hubby baru ja beli new toothpaste sebelum Raya hari tu. Boleh bikin stock kan hihi..

Yes, Darlie is giving away cool prizes just by joining a contest!!

Apa boleh menang?

 GSC vouchers worth up to RM160, Bodyshop vouchers worth up to RM200, VINCCI vouchers worth up to RM300, Air Tickets worth up to  to RM2000, Sushi King vouchers worth up to  to RM 200, OSIM products worth RM800.... and ..

Louis Vuitton handbag worth up to RM4000!

Nah, apa lagi kawan².. daripada kita pegi busybody hal orang lain bagus kita join ni contest. Super simple I tell you.. log on to Darlie's White Haven and cekidaut!

(haha.ya masih saya masih marah membara dengan kejadian sejam lalu. tolonglah, kalau kau rasa orang macam malas mau jawap soalan kau, itu maksudnya orang tu memang malas mau jawap, bukan tidak dengar atau apa. Kau tidak perasan kah saya tidak angkat muka bila kau tanya soalan tu?Sheesh~tolonglah jangan tanya² balik semata² kau mau cari bahan cerita di tempat kau yang sudah sedia busy dengan banyak tugasan tu.bagus kau kasi siap kerja kau ja. apa kau dapat kalau jaja cerita orang sana sini? Apa kau dapat kalau saya jawap soalan kau tu? Kau mau spekulasi apa? **Rolling sleepy eyes..

Ya Allah, semoga kau dibuka hati dan minda untuk berubah. Semoga kita semua diberi hidayah untuk menjadi manusia yang lebih baik dan diredhai Allah. Amin.)

Bah cubalah tu contest ok. Sambung buat minit mesyuarat dulu.

(Mental note: to call Fetriani and say thanks to her for her huge help. We are 'reuniting' SOON, InsyaAllah. Yeay~ )

Tuesday, September 6, 2011

♥ Baby Blues ♥

So.. macamana menghadapi suasana kerja di ofis setelah seminggu lebih bercuti Hari Raya? hihi.. di ofis ada colleagues yang bermurah hati membawa kuih raya. Thanks Bea (bila bah kau mau declare blog kau ni miss Bea..hm!) & Ella..

Saya? huhu Saya ni belum berkesempatan membawa. (hihi.. nanti hari Sabtu saya bawa sikit kuih raya, nasi himpit and kuah kacang..ok kah tu kawan²? haha mentang² mak mengidam kuah kacang+nasi himpit huhu) 


Anywaysss.. anyone here fans of comic strips? Ada yang rajin godek suratkhabar mau baca comic strips selain daripada silik² (read:jeling²) iklan kerja haha (ni kalau boss baca nie..hmmm).. Well, Saya suka. sejak dulu sangat suka. Zaman MRSM, roomie kesayangan Akmar yang bagi influence baca Calvin & Hobbes. Pastu, mula survey and baca Dilbert, The Born Loser. Of course, comic strips yang famous amos macam Garfield, Snoppy pun baca juga... hihi..

Tapi, paling terfavorite ialah BABY BLUES !! Entah kenapa, kejajalan (read:kenakalan) tiga beradik dalam cerita itu sungguh mengingatkan kepada zaman masa kecik² dulu haha..(ibu & ayah, sorry ah saya nakal betul dulu huhu..)

Seriously, now that I am anticipating motherhood, I am enjoying Baby Blues even more. I only managed to buy one of the collection (syukur ada 70% off di Harris hari tu.. mahal betul bah buku² BB ni hehe)..selalunya baca online atau cari Daily Sunday untuk lepaskan gian..



try to check it out and tell me what you think about it. hehe..

Off to a stressful meeting. sigh

Monday, September 5, 2011

For EveryOne

Buat semua bloggers, silent readers (wahwahwah perasan ni ada silent readers), visitors and basically everyone lah..


Semoga Hari Raya tahun ini membawa sejuta kegembiraan buat kita semua. 


Sunday, August 28, 2011


Sayang,

2 years 5 months ago this was how I felt for us.. today, it remains.. Luv you & Selamat Hari Raya! Maaf Zahir & Batin,b...

INDIA ARIE- Can I walk With You





I woke up this morning you were the first thing on my mind
I don't know where it came from all I know is I need you in my life, yeah
You make me feel like I can be a better woman
If you just say you wanna take this friendship to another place

Can I walk with you through your life
Can I lay with you as your wife
Can I be your friend 'till the end
Can I walk with you through your life

You've got me wondering if you know that I am wondering about you. 
This feeling is so strong that I can't imagine you're not feeling it too. 
You've known me long enough to trust that I want what's best for you.
If you want to be happy then I am the one that you should give your heart to.

Now everyday ain't gonna be like the summers day. 
Being in love it really ain't like the movies screen. 
But I can tell you all the drama aside you 
And I can find what the worlds been looking for forever. 
Friendship and love together.


Can I walk with you in your life? 
Till the day that the world stops spinning. 
Can I walk with you in your life? 
Till the day that my heart stops beating. 
Can I walk with you in your life?
Can I walk with you 
Till the day that the birds no longer take flight 
Till the moon is underwater
Can I walk with you 


This is the moment I've been waiting for
Can I walk with you



Related Posts with Thumbnails
Words of Nonny Atika. Powered by Blogger.